logo
| | | Delen
Wilt u automatisch op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen, dan kunt u zich hier aanmelden voor ontvangst van onze nieuwsbrief.
Nieuwere berichtenOudere berichten
  
wo 24 september 2014Vergunningsvrijheid officieel

Vandaag is in de Staatscourant de regeling gepubliceerd, op basis waarvan de plaatsing van mantelzorgwoningen in de regel geheel vergunningvrij wordt. Een mijlpaal, die voor veel families zowel veel bureaucratie, als ook vaak forse legeskosten voor het verkrijgen van vergunningen gaan schelen. De officiële invoeringsdatum van de nieuwe regeling is 1 november 2014, maar dankzij deze formele publicatie is de nieuwe regeling een feit!
Wij merken dat gemeenten nog heel verschillend reageren als inwoners zich tot hen wenden. Sommige gemeenten geven aan dat het bestemmingplan leidend blijft. Dat is niet het geval: de nieuwe regels 'overrulen' bepalingen in bestemmingsplannen.

> Lees meer...


do 21 augustus 2014Steeds meer variatie in onze mantelzorgwoningen

PasAan heeft inmiddels 7 jaar ervaring met het plaatsen van mantelzorgwoningen. Wij hebben de eerste mantelzorgwoning neergezet en zijn nog steeds verreweg de grootste leverancier van mantelzorgwoningen. Onze mantelzorgwoningen hebben zich in deze jaren 'doorontwikkeld', gebaseerd op veel gebruikservaring. Dit betekent dat er steeds meer slimme oplossingen in de bouwkundige constructie, maar ook in de inrichting zijn doorgevoerd.
Wij merken dat betrokken families allemaal hun eigen wensen hebben. Plaatsten wij de eerste jaren alleen woningen van 54 m2, tegenwoordig plaatsen wij woningen van uiteenlopende maten. Onze mantelzorgwoning van 72 m2 is de afgelopen maanden het meest populair.

> Lees meer...


wo 4 juni 2014Plaatsen mantelzorgwoningen wordt vergunningvrij

Vandaag heeft het kabinet een uitgebreide brief gestuurd aan de Tweede Kamer, waarin zij in gaat op de woon- en zorgsituatie van ouderen. Belangrijk onderdeel van deze brief is het formele besluit dat de plaatsing van mantelzorgwoningen in de regel vergunningvrij wordt. Ook de invoeringsdatum wordt genoemd: 1 oktober 2014. Dit kabinetsbesluit is voor PasAan een belangrijke stap na jarenlang fors lobbyen. Dit gebeurde samen met vele maatschappelijke organisaties als ouderenbonden, Mezzo, CG-Raad, LOC en vereniging Eigen Huis. Deze nieuwe regels zijn nodig, omdat teveel families met lange procedures werden geconfronteerd, die regelmatig maanden en soms zelfs jarenlang duurden.

> Lees meer...


do 10 april 2014Notarissen: gemeentelijk mantelzorgbeleid niet op orde

Vandaag hebben de notarissen een noodkreet geuit, dat gemeenten met hun regelgeving nog onvoldoende zijn voorbereid op meer zorgen voor je ouders. PasAan herkent de aangedragen problemen ten dele. Alle door PasAan geplaatste mantelzorgwoningen hebben een eigen huisnummer. Hierdoor is voor alle financiele regelingen sprake van volledige zelfstandigheid van beide huishoudens. Bij het gebruik van een mantelzorgwoning worden familieleden buren van elkaar. Dat is wat anders dan inwonen, waarvoor veel van de door notarissen aangedragen knelpunten wel gelden. De in de media genoemde 'mantelzorgboete' in de vorm van een mogelijke korting op de AOW, is bij mantelzorgwoningen ook niet aan de orde.
Afgelopen jaren hebben mensen die een mantelzorgwoning wilden plaatsen wel veel weerstand van gemeenten ondervonden bij het verkrijgen van vergunningen. Dat verandert snel.

> Lees meer...


do 13 maart 2014Nieuwe folder mantelzorgwoningen PasAan

Vandaag op de Liever Thuis beurs in Amsterdam, heeft PasAan een nieuwe folder over haar mantelzorgwingen gepresenteerd. De afgelopen periode hebben wij zoveel aanvragen voor folders ontvangen, dat we helemaal door de bestaande voorraad heen waren. Een mooi moment om de folder geheel te herzien.
Om de nieuwe folder te downloaden, klik hier.


do 23 januari 2014Familie uit Nieuwegein in Achtuurjournaal

De heer en mevrouw Rijneveld hebben hun huis verkocht aan hun dochter Meta, die met man en drie kinderen in het 'ouderlijk huis' is gaan wonen. Zij zijn zelf op een speciaal daarvoor gehuurd stuk grond naast hun oude huis in een mantelzorgwoning van PasAan gaan wonen, zodat zij 'buren' werden van hun dochter met gezin. Het Journaal heeft deze familie kort geportretteerd. Om deze reportage te bekijken, klik hier. Een vandaag uitgebracht advies over knelpunten rond ouderenhuisvesting was de aanleiding. 

> Lees meer...


di 7 januari 2014Badkamer in Heelsum

Op onze website en in onze nieuwsberichten geven wij vooral aandacht aan onze zorgkamers en mantelzorgwoningen, maar wij plaatsen ook met enige regelmaat badkamers. Deze badkamers worden in de tuin aan woningen vast gezet, vaak met ertussen een door ons aan te brengen 'verbindingssluis'. Zo gebeurt dat deze week ook in Heelsum (gemeente Renkum). In opdracht van de gemeente wordt ten behoeve van iemand met de spierziekte A.L.S. een badkamer geplaatst. Deze badkamer kent dezelfde flexibele hulpmiddelen als onze zorgkamers en is ruim genoeg om ook met een rolstoel en/of douchestoel te kunnen manoeuvreren.  


wo 6 november 2013PasAan mantelzorgwoning op TV

Vanavond was in het Tv-programma 10xbeter ouder worden een reportage over een familie die al drie jaar gebruik maakt van een mantelzorgwoning van PasAan. Zij laten zien hoe dat in de dagelijkse praktijk gaat. De 90-jarige Marie, haar dochter en schoonzoon, maar ook de beide kleinkinderen, geven aan dat het leven leuker en fijner is geworden sinds 'Oma in de tuin woont'.
Voor het bekijken van deze uitzending, klik hier


vr 11 oktober 2013Plaatsen mantelzorgwoningen en zorgkamers wordt in de regel vergunningvrij

Vandaag heeft het kabinet besloten dat voor het plaatsen van mantelzorgwoningen en zorgkamers in principe geen bouwvergunning meer nodig is. Volgens het kabinetsbesluit is er in de toekomst geen vergunning meer nodig voor bouwwerken ten behoeve van mantelzorg, zolang die bouwwerken niet te groot zijn, een niet te groot deel van de tuin in beslag nemen en van een goede kwaliteit zijn. In andere situaties gelden straks aanzienlijk eenvoudiger en kortere procedures. De mantelzorgwoningen en zorgkamers van PasAan voldoen aan de nieuwe regels, waardoor het plaatsen hiervan in de toekomst in de regel vergunningvrij kan plaats vinden.

> Lees meer...


zo 22 september 2013PasAan directeur schrijft derde boek over dementie

Dementie is niet alleen maar achteruitgang. Ten aanzien van één punt is zelfs sprake van vooruitgang. Het gevoels- en emotieleven van mensen met dementie gaat steeds beter functioneren. Dat is de rode draad in het boek 'Handig bij dementie' dat Ruud Dirkse schreef samen met Lenie Vermeer, die als psycholoog zowel in de ouderenzorg werkt, als bij het Trimbos Instituut.
Dit toenemende emotieleven maakt dat mensen steeds meer op hun intuïtie doen. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij de manier waarop zij zich door een woning begeven, een onderwerp waarover een heel hoofdstuk in het boek staat.

> Lees meer...


Nieuwere berichtenOudere berichten