mantelzorgwoning
De keuken is in hoogte instelbaar en daardoor indien nodig makkelijk rolstoelonderrijdbaar te maken. Bij het toilet zijn desgewenst aan de speciale rail beugels te monteren, die zowel in hoogte als breedte instelbaar zijn. Een gewoon toilet is desgewenst zo vervangen door een sta-op-toilet en/of doucheföhntoilet.>In bijzondere situaties is bijvoorbeeld cameratoezicht mogelijk, waarbij de camera's op afstand bedienbaar zijn. In geval van dementie kan dit handig zijn, zeker aan de hand van aangebrachte beweegmelders.Alle lichtknopjes zitten zonder snoer aan de muur vast en zijn als het ware 'afstandsbedieningen'. Zo ook de bedieningsknop om het toilet door te trekken.Veel kan met afstandsbediening
| | Delen

Zorgaanpassingen

Mantelzorgwoningen worden zowel neergezet bij een medische noodzaak, als om sociale redenen. Zolang er geen grote zorgvraag is, zijn er geen extra aan ziekte gerelateerde voorzieningen aangebracht. U merkt dan geen verschil met andere woningen. Wordt de zorgvraag groter, dan is deze woning daar wel op voorbereid.

De mantelzorgwoning is mede door ergotherapeuten ontwikkeld. Dit heeft geleid tot de volgende standaarduitrusting:
- Overal is voldoende manoeuvreerruimte
- Alle deuren zijn extra breed en er zijn nergens drempels
- De keuken is elektrisch hoog-laag instelbaar
- Alles in de badkamer is in hoogte en breedte instelbaar, zelfs het toilet
- Veel kan met afstandsbedieningen geregeld worden
- Basisinfrastructuur voor ICT-oplossingen
Bovenop deze standaardvoorzieningen kan het voorzieningenniveau verder worden uitgebreid. Zo nodig wordt het voorzieningenniveau hoger dan in een verpleeghuis.

Op de foto's hiernaast ziet u enkele voorbeelden van de extra voorzieningen en hulpmiddelen waarop de mantelzorgwoning is voorbereid en die inmiddels in sommige woningen al in gebruik zijn.

In de mantelzorgwoning-basis is bij de indeling uiteraard ook overal rekening gehouden met toegankelijkheid. Het voorzieningenniveau is in de basis beperkter, maar optioneel is hier het nodige mogelijk.

Wilt u folders over de mantelzorgwoning ontvangen? U kunt deze aanvragen via het contactformulier op deze website.

Mevrouw Meijer had moeite met de trappen naar haar etagewoning in Amsterdam en woont nu gezellig bij haar dochter Wendy en gezin in de tuin in Lisserbroek.
Mevrouw van Ballegooij heeft het huis waar zij zo’n 50 jaar in woonde verkocht aan haar dochter en schoonzoon met kinderen en woont nu in haar ‘eigen’ tuin in Nijmegen.
Na een jarenlang verblijf in verpleeghuizen door een CVA, woont Luuk Schaft nu in een mantelzorgwoning naast zijn broer.
Alleen wonen in haar appartement was door dementie niet meer veilig. Daarom besloten haar zoon Ber en zijn vrouw Joke, dat mevrouw Bakers in een mantelzorgwoning in hun tuin kwam wonen.
Een mantelzorgwoning voor Tamara en haar vriend Rick, in Deventer tussen de ouders en schoonouders in, in het gemeenteplantsoen. Dit was nodig in verband met de taai-slijm-ziekte van Tamara.
Na een val van de trap ging helemaal zelfstandig wonen niet meer voor mevrouw Vinkenborg. Nu woont haar kleindochter met gezin in haar woning en woont zij in haar 'eigen' tuin.
Hanneke Schalkx uit Tiel heeft haar ouders na een herseninfarct van haar moeder, uitgenodigd om bij haar in de tuin te komen wonen.
Toen wegens lichamelijke klachten verhuizing naar een zorginstelling in beeld kwam, koos de familie Van Gils voor een alternatief: de mantelzorgwoning.