Probleem is vaak dat men in de eigen vertrouwde omgeving wil blijven wonen, maar niet goed weten wat de mogelijkheden zijn en hoe die aan te pakken. PasAan biedt daarom niet alleen woonoplossingen, maar ook uitgebreide begeleiding.
Ouderen die bij hun kind inwonen, worden definitief niet gekort op hun AOW-uitkering De zogenoemde mantelzorgboete, die in 2019 zou ingaan, is van de baan. Dat blijkt uit de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet-Rutte II donderdag aan de Tweede Kamer stuurt.
Klik hier voor het volledige artikel.
NRC Handelsblad geeft in dit artikel aandacht aan Samenwonen met je bejaarde moeder. - Hoe doe je dat?
De vlaamse overheid werkt aan een project voor mobiele mantelzorgwoningen in België en geeft als voorbeeld Nederland, waar dit al bestaat, zoals bij de familie Bindels uit Breda.
Een reportage in het Belgische VRT-journaal van 17 maart 2015.
Meta De Waard woont met haar gezin in het voormalige huis van haar ouders. Haar ouders in een mantelzorgwoning in de tuin. Ze hebben voor deze oplossing gekozen vanwege de ziekte van Parkinson van mevrouw De Waard. Iedereen is heel tevreden. Een reportage in het 8 uur Journaal van 23 januari 2014.
Hart van Nederland zond in juni 2014 een reportage uit over mantelzorgwoningen. Aanleiding was de aankondiging van het kabinet, dat de plaatsing van mantelzorgwoningen vanaf 1 november 2014 in de regel vergunningvrij wordt.
In het programma 10 keer beter is een familie in beeld gebracht, die met 3 generaties bij elkaar wonen, dankzij een mantelzorgwoning van PasAan. Oma, kinderen en kleinkinderen worden door Harm Edens geïnterviewd hoe zij dit vinden.
De familie Bakers in Eindhoven heeft vanaf 2008 gebruik gemaakt van een mantelzorgwoning voor hun dementerende (schoon)moeder. In 2010 overleed mevrouw Bakers. Voor omroep Brabant blikt schoondochter Joke Bakers in 2013 terug op die jaren. Zij zouden het zo weer doen.
In het tv-programma Meldpunt van 14 februari 2014 komt een dochter aan het woord die terugkijkt op het gebruik een mantelzorgwoning voor haar inmiddels overleden moeder. Daarna komt de familie aan het woord die nu van deze verplaatsbare woning gebruik maakt.
Na tientallen jaren huwelijk dreigden haar ouders niet meer in één huis te kunnen wonen, door opname in een verzorgingshuis. Daarom regelde Karin Rozendaal dat in de tuin van haar gezin een mantelzorgwoning kwam te staan, waar haar ouders samen kwamen te wonen. Een reportage van Nederland Helpt.
Luuk Schaft kreeg op zijn 34e een herseninfarct. Sindsdien woonde hij jarenlang in verschillende zorginstellingen. Uit onvrede over de zorg, haalde zijn familie hem hieruit en woont hij sinds 2009 naast zijn broer in een mantelzorgwoning. Het gaat steeds beter met Luuk.
Ineke van der Akker is met haar zoon, schoondochter en kleinkinderen te gast bij Tijd voor Max om te vertellen waarom zij voor een mantelzorgwoning hebben gekozen en hoe dit bevalt.
In april 2011 heeft het vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden 'Bijzijn' een artikel gewijd aan het feit dat meerdere mantelzorgwoningen van PasAan bij verpleegkundigen in de tuin staan. In dit artikel lichten zij toe waarom zij hiervoor gekozen hebben en hoe dit bevalt.
Een artikel uit het financieel dagblad van 1 juni 2013. Naast algemene informatie, worden ook families uit Breda en Beemster in beeld gebracht, die gebruik maken van een mantelzorgwoning.
In een uitgebreid artikel in het Noord Hollands Dagblad van 12 juni 2014 worden de ontwikkelingen rond mantelzorg en mantelzorgwoningen op een rij gezet. Ook wordt een familie uit Bergen aan Zee geportretteerd, die gebruik maakt van een mantelzorgwoning.
Groot artikel uit de Volkskrant, waarin diverse deskundigen reageren op de mogelijkheden van mantelzorgwoningen. Ook vertelt een familie uit Amersfoort haar ervaringen met als advies: 'doe het voor je echt iets mankeert'.
Steeds meer verzorgingshuizen worden gesloten. Mensen gaan op zoek naar alternatieven. Het AD maakte hierover een achtergrondreportage. In deze reportage zit ook het ervaringsverhaal van de familie Van der Akker. Bij hen in Gilze-Rijen wonen drie generaties bij elkaar, dankzij een mantelzorgwoning van PasAan.
Artikel uit het TVVL Magazine, waarin de ervaringen met meerdere mantelzorgwoningen op een rij gezet worden.
Groot artikel uit de Volkskrant waarin mevrouw van Ballegooij vertelt waarom zij haar huis aan haar dochter verkocht en nu in haar 'eigen' tuin bij haar woont, in een mantelzorgwoning. Ook dochter Ineke en haar kinderen vertellen hoe dit bevalt.
De achtjarige Dave heeft de spierziekte Duchenne. De Gemeente Rotterdam liet daarom een zorgkamer van PasAan plaatsen, zodat hij op de begane grond een eigen kamer heeft. Dit ontlast de familie. Een artikel uit de Havenloods.
Een reportage van het TV-programma Moderne Zorg. Voor Karl dreigde verhuizing naar een gezinsvervangend tehuis, omdat de zorg thuis lastig ging na meerdere hersenaandoeningen. Dankzij de zorgkamer woont hij nog thuis.
Een film, gemaakt door Trouw-TV, over de eerste mantelzorgwoning die in Eindhoven is geplaatst ten behoeve van mevrouw Bakers. Haar zoon Ber geeft een rondleiding en laat diverse bijzondere voorzieningen zien.
Een artikel uit de Woonkrant van de Telegraaf van februari 2011 over de voordelen van mantelzorgwoningen. Aan het woord komt ondermeer een familie uit Breda.
Helaas is betrokken bewoonster inmiddels overleden. De mantelzorgwoning staat inmiddels elders in Breda, waar deze wederom goed gebruikt wordt.
De familie Pel uit Hilversum is heel blij met de zorgkamer is heel blij met de zorgkamer die de Gemeente Hilversum voor hen liet plaatsen. Zij ervaren het als een geschenk uit de hemel. Een artikel uit de Gooi- en Eemlander.
Op 20 september 2009 ging de hele uitzending van het Tv-programma 'Kruispunt' over onze mantelzorgwoning. Vier families werden geportretteerd, die inmiddels allemaal een mantelzorgwoning hebben. Mede dankzij deze uitzending wordt de regelgeving rond bouwen voor mantelzorg vereenvoudigd. De uitzending duurt een half uur.
PasAan werkt samen met vele maatschappelijke organisaties. Zo ook de vereniging Eigen Huis. In dit artikel uit 2009 uit hun verenigingsblad - dus kort na de plaatsing van de eerste mantelzorgwoningen - komen diverse maatschappelijke organisaties aan het woord.