zorgkamer en badkamer
GiethoornHilversumHoogvlietAmersfoortBenschopHilversumErmeloRotterdamVreelandOosthuizenHuizenOegstgeestRidderkerkSpijkenisseHilversumWormerRotterdamHilversumWolfhezeWormer, deels in een gemeenteplantsoenZuidlandKlaaswaalLandsmeerSchoonhoven
| | Delen

Wat is een zorgkamer?

De zorgkamer is een uitbreiding van de begane grond van een woning, zodat iemand met een zorgvraag in het eigen gezin kan blijven wonen. De zorgkamer wordt zowel ingezet voor kinderen als voor volwassenen. Dit gebeurt onder meer bij spierziekten als duchenne en ALS, maar er staan ook zorgkamers voor andere ziektebeelden als reuma, hersenaandoeningen, MS. Verspreid over het hele land staan inmiddels tientallen zorgkamers van PasAan.

De flexibele zorgaanpassingen

De zorgkamer is helemaal voorbereid op een toenemende zorgvraag. Stapje voor stapje is het voorzieningen- en hulpmiddelenniveau te vergroten. PasAan heeft eigen ergotherapeuten in dienst die hebben meegeholpen met het ontwerp van de zorgkamer, maar die betrokken bewoners ook begeleiden en ondersteunen.

Opbouw van een zorgkamer

Een zorgkamer bestaat uit een slaapkamer en een sanitaire ruimte. De zorgkamer is gemaakt van gewone bouwmaterialen (beton, steen, hardhout), maar is dankzij een extra toegevoegd stalen frame toch verplaatsbaar; een verplaatsbare aanbouw. Tussen de woning een de zorgkamer zit in de regel een verbindingssluis die tevens dienst doet als logische plaats voor rolstoel, scootmobiel e.d.

Indien een tuin niet groot genoeg is voor een complete zorgkamer, heeft PasAan ook aanbouwbadkamers.

Wilt u folders over de zorgkamer ontvangen? U kunt deze aanvragen via het contactformulier op deze website.

Helma Nieuwenhuize heeft de spierziekte A.L.S. Aan haar huis staat een zorgkamer van PasAan met 'meegroeiende hulpmiddelen'. De woonkamer is ook fors uitgebreid dankzij een bijzondere verbindingssluis.
De familie Vinke in Wolfheze heeft drie kinderen. Hun dochter Sannah is meervoudig gehandicapt. Voor haar is de begane grond van de woning uitgebreid met een zorgkamer. In de verbindingssluis met de woning staat een speelbox.
Naar boven gaan werd onder invloed van zijn handicap steeds moeilijker voor de heer Veld uit Boven-Leeuwen. Achter hun woning staat nu aan aanbouw zorgkamer, waar hij en zijn vrouw samen slapen en de sanitaire voorzieningen hebben.
De 18-jarige Karl kan ondanks beperkingen door een hersentumor en een hersenbloeding, toch gewoon thuis blijven wonen. Een film uit het TV-programma 'Moderne Zorg'.
In maart 2008 werd de eerste zorgkamer van PasAan geplaatst. In deze rapportage van RTV-Utrecht vertellen de bewoners hun verhaal. 'Kamperen' in de huiskamer is nu voorbij.
Een jonge moeder kreeg een CVA, terwijl zij nog zwanger was van haar derde kind. Mede dankzij de uitbreiding van de woning op de begane grond met een zorgkamer kan het gezin desondanks blijven functioneren.