zorgkamer en badkamer
Alle deuren zijn extra breed en er zijn nergens drempels.In de badkamer hangt alles aan een rail, waardoor alles verplaatsbaar en in hoogte en breedte verstelbaar is. Dankzij dit systeem kan bijvoorbeeld een beugel ook voor een douchestoel geplaatst worden. Ook de wastafel is op vele manieren instelbaar, desgewenst ook elektrisch.In de basis zit in de badkamer een gewoon toilet. Ook deze hangt aan de rail en is daardoor instelbaar. Een paar centimeter kan net het verschil uitmaken tussen zelfredzaamheid of afhankelijkheid. Zo nodig hangt het toilet ook snel aan een andere wand.Het doortrekken van het toilet gaat met ene speciale knop, die zo nodig ook als 'afstandsbediening' kan functioneren. Zo nodig kan het gewone toilet binnen enkele minuten worden aangepast tot een sta-op-toilet.Ook hangt aan de rail zo nodig snel een doucheföhntoilet.Het doucheföhntoilet wordt bediend met een afstandsbediening.Bij een douchföhntoilet wordt eerst het onderlichaam met warm water schoongespoten. Na het schoonspoelen wordt het onderlichaam drooggefönd.De sanitaire ruimte is zo nodig groot genoeg voor een douchebrancard.Zo nodig zit in de zorgkamer zo een plafondtillift. Die gaat over de kast heen, waardoor in één handeling iemand van slaapkamer naar de badkamer gaat.Zo nodig kan veel met een afstandbediening geregeld worden, zoals de verlichting.Ook een elektrisch deurslot, desgewenst met afstandsbediening, behoort tot de mogelijkheden. Doordat de deuren van hardhout zijn, is ook een elektrische deuropener zo nodig zo gemonteerd.In de sanitaire ruimte kan ook een (kinder)bad geplaast worden.
| | | Delen

De zorgkamer van PasAan is uniek dankzij de speciale met het ziektebeeld meegroeiende hulpmiddelen. Zo hangt in de (ruime) badkamer alles aan een rail: toilet, wastafel, beugels. Dit heeft als voordeel dat alles tot op de centimeter precies instelbaar is, zowel in hoogte als breedte. Een paar centimeter verschil kan net het verschil uitmaken tussen afhankelijkheid of zelfredzaamheid. De snelheid van aanpassingen van hulpmiddelen is vaak van groot belang bij progressieve ziektes. Zo is in onze zorgkamer een douchföhn-toilet of sta-op toilet in enkele minuten gerealiseerd. 

Ook in het slaap- en woongedeelte van de zorgkamer zijn tal van voorzieningen aanwezig cq voorbereid, die zo nodig ook 'mee kunnen groeien' met het ziektebeeld. Hierbij moet u denken aan het feit dat zo ongeveer alles zo nodig met een afstandbediening bedienbaar te maken is, in het plafond de voorbereidingen zijn getroffen voor de plaatsing van een plafondtilltift en dat de zorgkamer is voorbereid op meer ICT gerelateerde oplossingen. Ook moderne communicatieapparatuur behoort tot de mogelijkheden.

Op de foto's die hiernaast vertoond worden, ziet u enkele van de mogelijkheden van hulpmiddelen en voorzieningen waarop de zorgkamer is voorbereid.
Voor het bekijken van een korte film, gemaakt op de supportbeurs van 2010, waarin enkele voorbeelden van de inzet van voorzieningen worden getoond, klik hier.

Helma Nieuwenhuize heeft de spierziekte A.L.S. Aan haar huis staat een zorgkamer van PasAan met 'meegroeiende hulpmiddelen'. De woonkamer is ook fors uitgebreid dankzij een bijzondere verbindingssluis.
De familie Vinke in Wolfheze heeft drie kinderen. Hun dochter Sannah is meervoudig gehandicapt. Voor haar is de begane grond van de woning uitgebreid met een zorgkamer. In de verbindingssluis met de woning staat een speelbox.
Naar boven gaan werd onder invloed van zijn handicap steeds moeilijker voor de heer Veld uit Boven-Leeuwen. Achter hun woning staat nu aan aanbouw zorgkamer, waar hij en zijn vrouw samen slapen en de sanitaire voorzieningen hebben.
De 18-jarige Karl kan ondanks beperkingen door een hersentumor en een hersenbloeding, toch gewoon thuis blijven wonen. Een film uit het TV-programma 'Moderne Zorg'.
In maart 2008 werd de eerste zorgkamer van PasAan geplaatst. In deze rapportage van RTV-Utrecht vertellen de bewoners hun verhaal. 'Kamperen' in de huiskamer is nu voorbij.
Een jonge moeder kreeg een CVA, terwijl zij nog zwanger was van haar derde kind. Mede dankzij de uitbreiding van de woning op de begane grond met een zorgkamer kan het gezin desondanks blijven functioneren.