nieuws
| | Delen
Nieuwere berichtenOudere berichten
  
wo 28 april 2010Een eigen plek voor Dave

De zevenjarige Dave heeft Duchenne, een ernstige progressieve spierziekte. Sinds kort woont hij op initiatief van zijn ouders, dankzij steun van de Gemeente Rotterdam, in een eigen zorgkamer gekoppeld aan hun huis. Dave en zijn ouders hebben dankzij de zorgkamer niet hoeven te verhuizen, maar kunnen in hun sociale netwerk blijven wonen. De zorgkamer van PasAan is voor de familie mede dankzij de flexibele inzet van hulpmiddelen een prima oplossing. PasAan heeft in opdracht van de gemeente Rotterdam al meerdere zorgkamers geplaatst, voor diverse verschillende ziektebeelden. Voor het lezen van een artikel over Dave in De Havenloods, klik hier.


vr 23 april 2010PasAan op Supportbeurs

Van 2 tm 5 juni is in de Jaarbeurs in Utrecht de Supportbeurs. PasAan gaat hier naartoe met een complete zorgkamer. Samen met enkele samenwerkingspartners laten wij de mogelijkheden zien die onze zorgkamer biedt. Kwaliteit van leven en zelfredzaamheid van gebruikers staat hierbij centraal. Zorgkamers worden in de regel gefinancierd door gemeenten vanuit de WMO, als alternatief voor de grotere woningaanpassingen. Uiteraard gaan gemeenten hierbij graag zo efficiënt mogelijk om met belastinggeld. Op de beurs presenteert PasAan ondermeer een nieuw financieringsmodel voor gemeenten. PasAan heeft twee naast elkaar gelegen stands: A051 en A050.


vr 2 april 2010Veel plaatsingen

De afgelopen maanden heeft PasAan mede door de vorstperiode een aantal plaatsingen van zorgkamers en mantelzorgwoningen moeten uitstellen. Dit heeft tot gevolg dat de komende periode iedere week minimaal één, maar vaak ook meerdere zorgkamers of mantelzorgwoningen geplaatst worden.


do 25 maart 2010Vereenvoudiging procedure bouwvergunning
Met ingang van 1 juli 2010 wordt de procedure voor aan- en bijbouwen in relatie tot (mantel)zorg veel eenvoudiger. Vanaf die datum krijgen gemeenten het recht om middels een projectbesluit af te wijken van geldende bestemmingsplannen. Ook mogen zij zelf de duur van de toestemming in een dergelijk projectbesluit vaststellen. Veel gemeenten zullen waarschijnlijk verlangen dat bouwwerken, zoals zorgkamers en mantelzorgwoningen, na wegvallen van de zorgvraag weer verwijderd worden.
PasAan heeft veel energie gestopt in de lobby voor wijziging van deze regelgeving en daarvoor veel samen gewerkt met tal van maatschappelijke organisaties (zie ondermeer de petitie aan de Tweede Kamer elders op deze website).

di 5 januari 2010Hele traject binnen 8 weken
In Tiel is de hele procedure om een mantelzorgwoning te realiseren buitengewoon snel doorlopen. Tussen het eerste contact van de betrokken familie met PasAan en de verhuizing naar de woning zaten slechts 8 weken. Dit was mogelijk doordat de gemeente zeer constuctief meedacht rond de bouwvergunning en PasAan de mantelzorgwoningen standaard op voorraad heeft staan. Nu woont een echtpaar, beiden zorgbehoeftig, bij hun dochter en haar gezin in de tuin. De ouders woonden hiervoor in Friesland. De mantelzorgwoning in Tiel is ook de 1e mantelzorgwoning die door middel van een eveneens door PasAan gebouwde en geplaatste gang aan de hoofdwoning vaststaat. Betrokkenen kunnen dus binnendoor van de ene woning naar andere, terwijl het wel aparte huizen zijn met privacy voor beide huishoudens. De familie was vooral blij dat PasAan in deze hectische periode ook al het regelwerk uit handen nam.

wo 16 december 2009Tweede Kamer neemt motie over mantelzorgwoningen aan
Op 22 september hebben een achttal samenwerkende organisaties, waaronder PasAan een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Op 15 december is in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin geregeld wordt dat de regeling voor bouwvergunningen voor mantelzorgwoningen vergaand vereenvoudigd moet gaan worden. De nieuwe regeling gaat naar verwachting 1 juli 2010 in.

wo 11 november 2009PasAan directielid schrijft boek over Moderne Dementiezorg

PasAan directielid Ruud Dirkse, tevens directeur van zorginnovatiebureau DAZ, heeft samen met Caro Petit een boek geschreven over Moderne Dementiezorg onder de titel 'Had ik het maar geweten'. Het gaat vooral over de thuissituatie. Meer informatie over het boek is te vinden op de websites www.hadikhetmaargeweten.nl en www.moderne-dementiezorg.nl. Op www.hadikhetmaargeweten.nl is het boek ook te bestellen.  Het eerste exemplaar van het boek is op de dag van de mantelzorg (10 november) aangeboden aan Staatssecretaris Bussemaker.


wo 28 oktober 2009Premier Balkenende steunt inzet mantelzorgwoning

Nadat eerder Staatssecretaris Bussemaker zich al positief uitte over de mantelzorgwoning, was het afgelopen weekend een ander kabinetslid die hetzelfde deed, niemand minder dan premier Balkenende. Hij riep tijdens een CDA-bijeenkomst lokale CDA-bestuurders op om zoveel mogelijk mee te werken aan realistie van dergelijke oplossingen. Zie een kort bericht uit de Volkskrant.


vr 2 oktober 2009Staatssecretaris in Mantelzorgwoning

Staatssecretaris Bussemaker van VWS heeft een werkbezoek gebracht aan de mantelzorgwoning in Oostzaan. Na een persoonlijk gesprek met Luuk en familie, vond aansluitend in het gemeentehuis een groepsgesprek plaats met 9 families die een mantelzorgwoning hebben of willen. Het was een leuk en open gesprek over de ervaringen tot nu toe. De staatssecretaris zegde ondermeer toe zich persoonlijk in te spannen om procedures korter te maken. Voor families die een mantelzorgwoning willen moet er snel duidelijkheid zijn, aldus de staatssecretaris, want tijd is in dergelijke situaties een belangrijke faktor. Ook gaf zij aan dat de inzet van de mantelzorgwoning prima past in haar beleid rond de toekomst van de langdurige zorg.  Op de website van het ministerie staat een weblog van de Staatssecretaris over dit werkbezoek.


di 22 september 2009Petitie vereenvoudiging regelgeving

Op 22 september 2009 hebben een achttal organisaties gezamenlijk een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden waarin wordt gepleit voor een vergaande landelijke vereenvoudiging van de regels voor aan- en bijbouwen ten behoeve van mantelzorg. Deze organisaties hebben een gezamenlijke achterban van vele miljoenen Nederlanders. De deelnemende organisaties zijn: Mezzo, Unie KBO, ANBO, CSO, PCOB, Vereniging Eigen Huis, Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad, LOC zeggenschap in Zorg en natuurlijk ook PasAan. De petitie kunt u hier downloaden.


Nieuwere berichtenOudere berichten